Rezumat Dezbatere Problema Caini Comunitari – ep n !

| 2 Comments

Vineri am fost prezent in Sala mare a Primariei pentru a dezbate public problema cainilor comunitari. Dupa cum stiti, in Oradea acesti caini au fost ridicati in cativa ani de SOS Dogs si dusi intr-un adapost de langa Oradea. Trebuie sa repet ca SOS Dogs a fost infiintata cu ajutorul finantarii unei Fundatii din Anglia, dar din cate am inteles ei se retrag pentru ca Primaria nu mai vrea sa ajute sau nu a ajutat deloc. La dezbatare au fost prezenti si viceprimarul Mircea Malan, avocatul Ruxandra Bizera, reprezentantul Federatiei Nationale pentru Protecţia Animalelor (FNPA) si Carol Lazar, managerul SOS Dogs.

Totul a inceput bine si frumos, dar a continuat ca la circ. Mircea Malan a inceput sa citeasca “noul regulament”, dar a fost huiduit, avocata a inceput sa ne laude si sa ne zica ca suntem un exemplu pentru celelalte orase, iar Carol Lazar a intrebat “de ce vorbim azi de eutanasiere”. Oamenii din sala au continuat cu tot felul de strigate in apararea cainilor, chiar daca unii dintre ei n-aveau nici o treaba cu acest lucru si nici macar n-au citit un alineat din regulament.

Si eu sunt contra eutanasierii si mai bine aleg cainele decat omul, dar nici ce s-a intamplat vineri nu e ok. Unii ziceau ca sa se creeze un impozit, iar Primaria sa-si tina banii, altii ziceau ca dau ei din banii lor 10 milioane, numa sa se faca ceva samd

Eu am scris pe blog despre acest subiect de enspe mii de ori si nu vreau sa ma repet ca e din vina noastra ca acesti caini sunt pe strazile din Romania. Nu trebuie creat nici un impozit pentru ca nu mi se pare normal sa obligi oamenii sa plateasca aceasta taxa. Trebuie creat un program de educatie pentru copii si tineri (cum a zis si un medic veterinar din sala), in legatura cu tot ce inseamna animale, iar Primaria sa ajute acest proiect in continuare ca sa dea exemplu. Asta e una dintre materiile, care n-ar trebui sa lipseasca din scoli. Astfel tinerii ar dona singuri, fara sa fie obligati. De ce SPCA din SUA merge excelent? Nu-i obliga nimeni pe oameni sa dea nici un ban. Pe adulti nu prea ii poti invata pentru ca e la mijloc orgoliul. Iar faza cu obligatu ar duce la cresterea urii fata de acesti caini nevinovati. Eu zic sa lasam toate regulamentele si sa incercam sa gandim cu bibilica aia, pe care o avem pe umeri, sa gandim logic, nu criminal si nici disperat. De aia suntem oameni, ca sa dam exemplu fiintelor inferioare.

Mai jos aveti un mic rezumat, facut de Cipri:

Articole Relevante:

Despre sterilizarea cainilor din oras !

Zilele Adoptiei Cainilor Comunitari, la Oradea !

Problema cainilor vagabonzi – ep 2 !

Problema cainilor vagabonzi !

2 Comments

 1. FELICITARI PENTRU REZUMAT, DIN PACATE NU SE RESPECTA LEGISLATIA IN ACESTA TARA,ASA CUM SE ARATA IN MATERIALUL FILMAT AR TREBUI APLICATA LEGEA 155/2001,LEGE SPECIALA STIPULATA CLAR IN LEGEA 205/2004,E NORMAL SA MI SE CEARA MIE SA RESPECT LEGEA SI AUTORITATILE SA NU PROCEDEZE LA FEL, TRAIM IN JUNGLA ?

 2. Solutia tarcuri se aplica în felul urmator:Câinii capturati vor fi sterilizati,cipati si deparazitati.Se stabileste blocul la care vor fi dusi(preferabil de la blocul de unde au fost luati).Gardul gradinii blocului va fi înaltat la 1,5metri pentru câinii de dimensiuni mari (ca sa nu poata sari gardul) si 1 metru pentru câinii de dimensiuni mici.Gardul nu va prezenta gauri sau rupturi prin care câinele sa poata iesi.
  Va putea avea si un numar de identificare si poarta de acces închisa cu lacat(cheia ar fi la firma de îngrijire sau protectorul local).
  Asemenea masinii de gunoi ,o masina aspa va trece zilnic sau o data la 3-7 zile pentru a verifica daca câinii au fost hraniti ,pentru a hrani câinii daca este cazul si pentru a strange materiile fecale(care vor fi aruncate într-un tomberon si dus el agroapa de gunoi).Materiile fecale pot fi strânse binenteles si de voluntarii locali sau femeia de servici si aruncate la gunoi.
  Tarcul va avea minim 30 metri patrati pentru a oferi spatiu câinilor.Numarul de câini pentru fiecare tarc va fi de 2 sau 3 .Daca se doreste plimbarea câinilor în afara tarcului protectorul local sau angajatii aspa vor scoate câinii la plimbare numai cu lesa sau botnita,deoarece acesti câini nu sunt dresati si pot deveni agresivi cu oamenii.
  Tarcul va avea si un cotet pentru ploaie ,care va fi pus la marginea dinspre strada a gardului , nicidecum în apropierea blocului sau aproape de bloc .De asemenea mâncarea se va oferi lânga gardul exterior ,nu lânga bloc.
  Aceste tarcuri vor fi temporare ,pâna toti câinii vor fi adoptati si toti cei care înmultesc ilegal abandoneaza câini vor fi bagati la puscarie pe perioada lunga.
  Varianta 2.Adoptia obligatorie.Sunt mii de oameni care iau venitul minim garantat -daca in loc sa presteze munca in folosul comunitatii asa cum prevede legea acum,ei ar avea grija la ei acasa de 2-3 maidanezi ,problema ar fi rezolvata.
  Primaria ar oferi ,pe lânga venitul minim garantat si mâncarea pentru câine .Asistatul social va merge o data la cateva zile sa ia punga cu mancare de la primarie.El va avea obligatia sa tina cainele in casa si sa il plimbe doar cu lesa pusa sau cu botnita,deoarece acesti câini nu sunt dresati si devin agresivi cu oamenii din jur.
  Banii pentru hrana câinilor ar putea veni din taxa pe proprietate(150 lei pe an pentru 40metri patrati) pe care suntem fortati sa o platim anual indiferent daca avem sau nu venituri.De asemenea sunt mii de voluntari care ar lua câini acasa dar nu îsi permit sa îi hraneasca deoarece nu au bani.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.