Despre sterilizarea cainilor din oras !

| 3 Comments

Acum ceva timp Primaria si cei de la SOS Dogs, al caror fan sunt pentru ca au adunat aproape toti cainii vagabonzi din oras, au propus o lege putin ciudata, care propune o taxa de 100 ron/an pentru fiecare caine, daca stapanul nu vrea sa-l sterilizeze exceptii facand câinii de rasa, insotitorii de persoane cu handicap si câinii carora operatia de sterilizare le-ar periclita viata din cauza batrânetii sau bolii. Sa zicem ca e ok taxa, dar nu poti s-o impui la toata lumea, care nu vrea sa-si sterilizeze cainele. De aceea si l-a luat ca sa raspunda de el. Asta e parerea mea. Trebuie facut un contract in care Primaria si SOS Dogs se obliga sa faca aia si aia si aia. In caz contrar, sunt trasi la raspundere. Si acei oameni care isi iau un caine sau o pisica trebuie invatati cum sa-si trateze animalele, nu doar sa li se ia banul. Niste cursuri de informare ar fi foarte ok si atunci nu cred ca s-ar mai pune problema asta.

Zilele trecute a avut loc o discutie publica in Sala Mare a Primariei, unde au fost invitati si mai multi veterinari, in frunte cu asa zis-ul “veterinar” Jankay Ferdinand. Cica el a propus injectii hormonale, care din cate stiu eu sunt sterilizari temporare si care pot sa duca la aparitia metritelor (uter inflamat), daca se repeta. Nu stiu ce parere au ceilalti veterinari, dar nu-mi dau seama cum a ajuns omul asta sa fie reprezentantul lor, mai ales ca si spune prostii. Mie nu-mi place sa vorbesc oamenii de rau, dar multi oameni se plang de serviciile lui. Eu am o rottweilerita acasa, pe care el aproape ca a reusit sa o omoare acum cativa ani. Din fericire, am fost cand trebuia langa ea si acum e bine mersi. Din pacate, foarte putini veterinari din Oradea sunt foarte buni si constiinciosi. La majoritatea li s-a urcat la cap de cand au dat de bani si multi nu stiu decat caini si pisici. Cand ii intrebi de alte animale, se uita ca la felul doi la tine. Cei de la tara sunt mai buni veterinari, dar din pacate aia n-au atitudine si nu prea evolueaza.

Consilierul Hossu cica a propus microcip-uri si vizite bianule la veterinar. Cu vizitele bianuale la veterinar sunt de acord, dar cu microcipul nu. Vizitele la veterinar trebuie sa le faci pentru binele cainelui, nu petru ca asa ti se spune. Asta ar trebui sa vina din proprie initiativa, nu cand suntem obligati de cineva. Cum convingi omul sa se duca la veterinar? Omul nu trebuie obligat sa mearga ci trebuie informat de ce ar trebui sa mearga, avantajele pe care le are atat el cat si cainele, pisica samd. Cat despre microcipip, nu sunt de acord ca sa se puna asa ceva pe cainele meu. Oricum e de rasa, cu pedigree, dar nu asta conteaza. De aia sunt “tatuaje” cu numere, care se imprimau candva pe urechile cainilor ca sa fie identificati. S-a uitat de treaba asta. Nu mai stim decat microcip-uri. Nu suntem intr-o ferma cu 100 de capete de vaci ca sa necesite asa ceva. Sper sa nu fie vorba de cip-uri introduse in organism ci cip-uri introduse intr-un marker, care va fi atasat de ureche. Eu cred ca fiecare om este macar atat de responsabil incat sa-si rezolve el problemele astea.

Ma gandesc ca in toata povestea asta, poate fi vorba si de pisicile lasate afara de stapani. Acestea trebuie sterilizate dupa prima fatare neaparat. Voi ce propuneri aveti?

Sa nu uitati de editia a doua a evenimentului “Zilele Adoptiei Cainilor“, care se desfasoara si azi in Parcul Seleus (spatele Lotus Center). Deja au fost adoptati 10 caini!

Articole Relevante:

Zilele Adoptiei Cainilor Comunitari, la Oradea !

Problema cainilor vagabonzi – ep 2 !

Problema cainilor vagabonzi !

Povestiri despre cainii “periculosi” !

3 Comments

 1. Nu e chiar atat de rea ideea cu microcipuri. Ni se vor implanta chiar si noua oamenilor….cica :D Insa cu vizita obligatorie la veterinar n-as fi de acord; am si eu catel si il duc oricum, fara sa fiu impinsa de la spate.

 2. Tu iti duci cainele fara sa fii impinsa de la spate, dar sunt foarte multi care nu o fac. In Romania cainele e luat ca si o fiinta nesemnificativa, care sta si el pe langa om, asa ca n-are ce face.

  Cat despre microcip-uri, nu cred ca e vorba de cele care se implanteaza in organism ci de un marker pe ureche. Nu cred ca e nevoie de asa ceva la caini. Ajunge ca se pun pe bovine, cabaline, porcine, ovine, caprine samd

 3. Solutia tarcuri se aplica în felul urmator:Câinii capturati vor fi sterilizati,cipati si deparazitati.Se stabileste blocul la care vor fi dusi(preferabil de la blocul de unde au fost luati).Gardul gradinii blocului va fi înaltat la 1,5metri pentru câinii de dimensiuni mari (ca sa nu poata sari gardul) si 1 metru pentru câinii de dimensiuni mici.Gardul nu va prezenta gauri sau rupturi prin care câinele sa poata iesi.
  Va putea avea si un numar de identificare si poarta de acces închisa cu lacat(cheia ar fi la firma de îngrijire sau protectorul local).
  Asemenea masinii de gunoi ,o masina aspa va trece zilnic sau o data la 3-7 zile pentru a verifica daca câinii au fost hraniti ,pentru a hrani câinii daca este cazul si pentru a strange materiile fecale(care vor fi aruncate într-un tomberon si dus el agroapa de gunoi).Materiile fecale pot fi strânse binenteles si de voluntarii locali sau femeia de servici si aruncate la gunoi.
  Tarcul va avea minim 30 metri patrati pentru a oferi spatiu câinilor.Numarul de câini pentru fiecare tarc va fi de 2 sau 3 .Daca se doreste plimbarea câinilor în afara tarcului protectorul local sau angajatii aspa vor scoate câinii la plimbare numai cu lesa sau botnita,deoarece acesti câini nu sunt dresati si pot deveni agresivi cu oamenii.
  Tarcul va avea si un cotet pentru ploaie ,care va fi pus la marginea dinspre strada a gardului , nicidecum în apropierea blocului sau aproape de bloc .De asemenea mâncarea se va oferi lânga gardul exterior ,nu lânga bloc.
  Aceste tarcuri vor fi temporare ,pâna toti câinii vor fi adoptati si toti cei care înmultesc ilegal abandoneaza câini vor fi bagati la puscarie pe perioada lunga.
  Varianta 2.Adoptia obligatorie.Sunt mii de oameni care iau venitul minim garantat -daca in loc sa presteze munca in folosul comunitatii asa cum prevede legea acum,ei ar avea grija la ei acasa de 2-3 maidanezi ,problema ar fi rezolvata.
  Primaria ar oferi ,pe lânga venitul minim garantat si mâncarea pentru câine .Asistatul social va merge o data la cateva zile sa ia punga cu mancare de la primarie.El va avea obligatia sa tina cainele in casa si sa il plimbe doar cu lesa pusa sau cu botnita,deoarece acesti câini nu sunt dresati si devin agresivi cu oamenii din jur.
  Banii pentru hrana câinilor ar putea veni din taxa pe proprietate(150 lei pe an pentru 40metri patrati) pe care suntem fortati sa o platim anual indiferent daca avem sau nu venituri.De asemenea sunt mii de voluntari care ar lua câini acasa dar nu îsi permit sa îi hraneasca deoarece nu au bani.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.