Prea mult tam-tam pentru ora de religie, lasati-i pe copii sa decida singuri !

| 2 Comments

Din martie 2015 ora de religie va deveni optionala, iar parintii care vor sa-si inscrie copilul la ora de religie vor trebui sa depuna o cerere la scoala unde invata copilul lor, pana pe 6 martie 2015

.

Pe facebook si pe toate site-urile de stiri s-au creat foarte multe discutii aiurea, cu injuraturi si cu jigniri care nu-si au nici un rost. Unii fanatici incearca sa-i convinga pe ceilalti de ce trebuie sa fie obligatorie ora de religie, iar altii “isi baga ceva” in ora de religie. Oricum ar fi, ambele parti gresesc prin atitudinea aleasa. Foarte putini explica frumos si argumentat de ce ar trebui sa… Noi in loc sa fim uniti contra politicienilor ne certam fara rost. Ei stiu ca toate “legile” astea vor creea discutii imense si interminabile si ne vor abate de la lucrurile importante, care se intampla, vor creea diversiuni ca sa mai poata fura mai departe.

Eu unul sunt neutru si pentru mine e ok asa cum e acuma, optionala. Eu am prins si profesori de religie ok, dar si profesori mai putini ok, mai fanatici. De ex profesorul din liceu de religie a fost foarte ok. Ii multumesc lui Radu Crainic ca nu ne-a obligat niciodata la nimic, nu ne-a obligat sa credem in nimic. El ne-a prezentat “programa”, ne-a spus varianta lui, dar in acelasi timp am avut si discutii libere si ne-a intrebat cum vedem noi lucrurile. Aproape toate orele erau niste discutii libere, din care am invatat multe lucruri. El crede in Dumnezeu foarte tare, dar in acelasi timp stie si el ca nu sunt ok multe lucruri. Din pacate foarte putini sunt ca el si din pacate cartile de religie din ziua de azi sunt prea exagerate.

Cum am mai zis, eu cred in divinitate, dar nu mai cred in oameni, religie, Biserica de ceva vreme incoace. Nu mai cred ca se intampla foarte lucruri nasoale, iar BOR in loc sa ajute oamenii, mai mult ii incurca. Mai exista si preoti ok si foarte ok, care ajuta oamenii, dar aia sunt foarte putini. Majoritatea se gandesc doar la bani. Cum zicea Papa Francisc, daca ajuti pe cineva in lume, nu conteaza daca esti gay sau ateu, pentru ca putem ajunge la un numitor comun. Asa ar trebui sa gandeasca lumea, dar din pacate astea deja sunt filme SF. Din pacate exista foarte multi fanatici de ambele parti si asta nu e bine. Altii incearca sa convinga cu orice pret, ca asa e cum e in Biblie, iar altii ca nu exista nimic, si ca ne imbatam cu apa rece. Ma deranjeaza ca ambele parti o fac printr-o atitudine incorecta, si anume sa convinga cu orice pret cealalta parte. Nu e ok deloc. Eu de exemplu sunt de parere ca trebuie sa-ti expui parerea, iar daca omul crede e ok, daca nu tot asa de ok. Fiecare dintre noi avem un cap cu care sa gandim si sa diferentiem binele de rau.

Fiica mea va alege singura daca va vrea sa faca religie, cand va merge la scoala. Eu nu-i voi impune nimic. Eu ii voi explica “credinta” si varianta mea, ii voi explica si cum stau lucrurile in lume si va alege singura in ce vrea sa creada si ceea ce vrea sa faca. Nu mai decideti in locul lor, asa cum faceti cu sporturile, pe care ati fi vrut sa le practicati voi si n-ati putut. Incetati sa le mai inlocuiti visele cu ale voastre. Lasati-i pe ei sa decida. Credeti-ma ca la sapte ani sunt destul de inteligenti copiii si daca ii educati cum trebuie, aveti grija de ei si le dati tot ce au nevoie pana atunci o sa stie sa ia o decizie buna pentru ei. Sunt si copii, care sunt mai dezorientati, dar asta se intampla cand parintii nu se ocupa ca lumea de copii, nu sunt langa copii cand au nevoie. Eu zic ca sunt chestii pe care le pot decide singuri, sunt chestii pe care nu. Eu cred ca legat de credinta, talent, sport ei trebuie sa decida, iar eu nu vreau sa influentez, pentru ca stiti ce parere am eu despre religie. Nu vreau sa aud peste cativa ani “tati, eu n-am vrut religie, de ce m-ai dat” sau “tati eu am vrut religie, de ce nu m-ai dat”?

2 Comments

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.