Zapada ne prinde pe toti nepregatiti, nu doar pe autoritati, indiferent in ce perioada vine !

| 0 comments

De cateva zile, mai precis de cand a venit zapada e isterie pe site-urile de stiri si pe retelele de socializare (pe canalele de stiri nu stiu, ca nu urmaresc). Toata lumea se plange, de autoritati, ca nu-si fac treaba, si ca ne prinde de fiecare data nepregatiti, indiferent ca vine in noiembrie sau in februarie. Noi se pare ca nu stim geografie, nu stim ca suntem in zona temperata si ca in decembrie, ianuarie, februarie “poa” sa ninga. Nici acuma nu stim.

Corect, si le dau dreptate, pentru ca nu este posibil, ca in 2014 sa ne mai prinda nepregatiti zapada, si mai ales cand te lauzi, ca esti pregatit si ti-ai luat scule performante. Prin nepregatiti, ma refer, ca interventiile se fac foarte greoaie si fara cap. Sculele performante (bine, nu la fel de performante, ca in alte tari) sunt folosite la capacitate minima si in alta ordine. Nu mai zic de faptul, ca nu folosim solutiile, care trebuie, pentru ca facem economie. Hai ca poate inteleg, ca ne prinde nepregatiti zapada din octombrie, cu care nu suntem obisnuiti, dar zapada din decembrie, ianuarie? Si mai ales FEBRUARIE, cand te astepti, sa ninga din ora, in ora. Nu e posibil asa ceva. La noi bine mersi, aceleasi scuze an de an.  Zapada e de vina, ca exista. Au fost accidente mari (cate 15-20 de masini) si pe Autostrada Bucuresti-Pitesti si pe Autostrada Soarelui (Bucuresti-Constanta). A si murit un om de la dezapezire. Hai ca si in alte tari sunt probleme, de genul, dar nu atat de mari, ca la noi si nu exista scuze penibile de fiecare data. Se remediaza problemele repede. Seful Cailor Ferate din Japonia si-a dat demisia, iar Ministrul Transporturilor, si-a cerut scuze public, pentru ca trenurile au avut intarziere cateva zeci de minute, intr-un an. Asta a fost acum vreo trei ani.

Dar in acelasi timp nu-i inteleg nici pe oamenii de rand, care se plang, dar nu respecta cerintele si regulile de bun simt. Li se spune sa nu se aventureze, dar ei se aventureaza si dupa aceea… statul e de vina. Li se spune sa-si ia cauciucuri de iarna si lanturi, dar ei nu-si iau pentru ca sunt scumpe sau le e lene. Si mai ales, cea mai grava dintre toate… lumea se plange ca e zapada, mare in fata caselor lor, si ca nu pot merge pana la alimentara. E foarte greu sa-ti iei o lopata si o matura si sa cureti in fata casei tale. Daca lenea ar durea, cred ca am zbura, fara probleme. Ne-ar creste aripi. Bine ca avem timp sa stam si sa ne plangem pe facebook, ca niste babe. Noroc, ca mai exista SALVAMONT si SMURD.

Ma bucur, ca in Bihor n-au fost probleme mari, in acest an. In schimb, in Moldova e dezastru, ca de obicei.

Mai jos va dau niste exemple de deszapezire cu cap, in Canada si Finlanda. Judecati voi mai departe. E atat de greu, sa facem si noi asa ceva? Trebuie respectate niste reguli, atata tot.

p.s. O ilustratie, care spune cine suntem, de fapt…

/zapadaaplicatie_zps59054963.jpg

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.