Accidentele nu sunt din cauza insulitelor, ci din cauza soferilor!

| 6 Comments

Citeam azi pe blogul Denisei, ca pe drumul dintre Oradea si Arad, un drum nou facut si fara gropi (sunt curios cat va tine) sunt 22 de insulite. Insulitele sunt menite sa incetineasca soferii, cica.

Da, lumea se plange de ele, ca nu sunt bune, dar nu din cauza lor se intampla accidentele sau cele mai multe dintre accidente. Nici din cauza gropilor. Accidente sunt de mult. Cauza este prostia soferilor sau mai frumos spus, inconstienta. Multi depasesc si in curbe la viteze mari, fara greturi. Insulite sunt o droaie si in tarile din vest. Da, intr-adevar acolo sunt semnalizate mai normal sau mai bine, cum vreti sa-i spuneti, dar sa punem toata vina pe insulite, nu e ok. Ne place noua sa ne victimizam si sa dam vina pe alte chestii exterioare.

Eu as ridica amenzile pana la 50-100 milioane/cap (25 si 50 mil in 48 de ore) pentru depasiri de viteza, depasiri in curba, nesemnalizare samd si sa vedeti voi cum se vor reduce accidentele. Majoritatea nu vor avea de unde sa plateasca atata si si-ar aduce aminte sa porneasca la drum, din timp, ca sa ajunga. Nici celor mai saraci dintre soferi, nu cred ca le pasa daca platesc 100 ron o data la nu stiu cat timp. Credeti-ma ca dupa un timp s-ar obisnui lumea si ar conduce mai preventiv. Totul tine de obisnuinta.

Si da, as amenda si firmele, care au facut aceste insulite prost semnalizate, ca sa fie bine pentru toata lumea. Le-as pune sa le “repare”, pe banii lor. La fel si cu firmele, care peticesc drumurile, in loc sa le faca de la A la Z.

Si sa nu uit, e si vina politistilor ca ii iarta pe multi dintre soferi, cand sunt in toane bune sau cand primesc spaga. Le-as pune camere pe veste, chiar si la cei mai mari in rang.  Ai gresit, platesti. Simplu. As incerca sa stopez cumva fenomenul numit “spaga”.

/insuliteoradea2014_zps780047af.jpg

6 Comments

 1. Dane, aici gresesti chiar foarte mult. Greseala nu este ca sunt aceste insulite ci ca sunt foarte prost construite si semnalizate. Viteza de intrare recomnadata este de 50. Dar tu nu vezi ” burta ” acelei insulite pt ca nu este semnalizata. Daca nu vezi bordura, care e foarte inalta fata de cele din strainatate si mai mari chiar si decat cele de pe drumul spre Satu Mare, si o lovesti cu roata te rastorni. Unde ? in sant ? cum scapi? depinde de masina si de tine . Stau in Gepiu si am 4 astfel de insulite pana acasa. Noaptea nu vezi unde se termina insulita. 90 % dintre accidente s-au intamplat noaptea.

 2. Dane, nu ai intru totul dreptate. Da, soferii sunt responsabili pentru unele accidente si majoritatea fac la un momentdat si acte de teribilism, asta tine de educatie si nu are nici o legatura cu insulitele astea. Sunt facute prost, nu sunt vizibile si sunt un periocol major pentru soferi pe timp de noapte. Am facut drumul de oradea de multe ori noaptea si deja am oroare de aceste insulite, stau tot drumul stresat sa nu cumva sa nu observ indicatorul care le precede, pentru ca pe ele nu ai cum sa le observi. Noaptea vii, vezi semnul pe partea dreapta, apoi vezi pe mijlocul drumului un reflectorizant, dar nu vezi bordura insulitei decat cand esti la 10m de ea, sunt atata de murdare incat e imposibil sa le vezi.
  Problema e ca uneori se mai intampla sa nu observi un semn de pe marginea drumului, suntem oameni si mai gresim, si atunci ai sanse mari sa nu te astepti ca in mijlocul drumului sa-ti apara o bordura de 20cm. De fapt discutia nu prea are sens, cand pe un drum apar zeci de accidente, in aceleasi locuri, acolo e o problema, au murit oameni din cauza lor, nu stiu ce trebuie sa se mai intample ca cineva sa ia niste masuri.

 3. La partea cu amenzile ridicate sunt de acord, SI NU PREA. Toti gresesc la volan. Mai mult sau mai putin. Sa ridice mana cel care nu a trecut niciodata pe rosu!!!! Ca nu il cred!
  Pe de alta parte, daca se ridica la nivelul a zeci de milioane (vechi) amenzile, evident, cei care depasesc pe dreapta, care circula cu viteza, nesemnalizati etc. daca tot au “masini tari” isi permit si sa ia amenda si sa o taraganeze ani de zile pana o plateste.
  Spaga abia daca ar inflori si mai bine in tara asta!!!! Iti dai seama, decat sa ia omul o amenda de 2.ooo RON, mai bine ii da 2-3 sute de lei la fata locului politistului cu chef de amenda. Si e si ala om. Are copii, parinti, nevasta, amanta… de hranit, de imbracat, de reparet, …. de… de….
  Insulite sunt peste tot in lume, doar romanul nu se va obisnui sa circule civilizat, pana nu il civilizeaza cineva. Si, de la Ceausescu incoace, nu a mai prea incewrcat nimeni!

 4. Dani, total de acord cu tine. Ar trebui sa ploua cu amenzi usturatoare atat la soferi, cat si la firmele care au proiectat si executat drumul.

  Si mai ales sa se faca curatenie si in randul celor care dau amenzi si sa le dea pe bune … fara spagi sau pile!

 5. Eu am citit pana la partea “Accidente sunt de mult. Cauza este prostia soferilor sau mai frumos spus, inconstienta. Multi depasesc si in curbe la viteze mari, fara greturi. Insulite sunt o droaie si in tarile din vest.”. Da, aceste “insulite” sunt si in afara, dar sunt construite mai cu cap. Daca faci un drum pana la Debrecen, iti vei da seama ca “insulita” din poza de mai sus e prost facuta: 1. E prea mica si 2. Ar trebui facuta doar pe sensul intrarii in localitate. De ce sa incetinesti cand iesi din localitate?
  Eu as fi de acord cu ele daca nu ar fi construite in pur stil romanesc.

 6. Dani,îti dau dreptate într o oarecare masura ,sunt de acord cu amenzile ,asa soferii poate ar fi mai precauti si ar respecta viteza regulamentara,dar cu aceste insulite nu prea, sunt de acord si cu ele doar ca sunt prost semnalizate…accidente sunt peste tot din diferite motive, dar chiar sa fim asa de neglijenti si sa ajutam la producerea lor????

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.