Orase fantoma prin lume !

| 0 comments

Eu intotdeauana am fost pasionat de orase, de capitale, si in special de orasele lasate in paragina de-a lungul timpului.

Am gasit cateva top-uri si am facut eu unul mai complet. O sa-l updatez daca mai gasesc si altele.

Sper sa va placa.

1. KOLMANSKOP (Namibia, Africa)

Inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial, peste o mie de kilograme de diamante au fost extrase de la Kolmanskop, un orasel namibian din apropierea portului Luderitz. Dupa ce febra diamantelor s-a mutat la Oranjemund, in sud, orasul a fost lasat in parasire.
In prezent este gestionat turistic de catre firma Namibia-DeBeers, peisajul fiind unul extrem de ofertant pentru cei pasionati de fotografie. Casele apar ca mici aisberguri intr-o mare de nisip, iar turistii care se plimba prin camerele cu nisip pana la genunchi sunt fascinati să vada cum un oras este inghitit, incetul cu incetul, de natura.
Foto: xarj.net

/kolmanskop_zps04230e34.jpg

2. BANNACK (Monana, SUA)

Isi trage numele de la indienii Bannock si a fost locaţia unor descoperiri aurifere de anvergura in cea de-a doua jumatate a secolului XIX.
De la o populatie de 3000 de oameni si o panoplie de hoteluri, bacanii, baruri, sali de biliard sau berarii, Bannack a ramas doar cu trecutul si cu 60 de cladiri din vremurile bune.
Oraselul parca desprins din serialul “Casuta din preerie” a fost trecut pe lista locatiilor americane de patrimoniu.
Foto: Legends of America

/bannack_zps5f1de025.jpg

3. SAN ZHI (Taiwan)

O padure de cladiri cu forme stranii, asemanatoare unor farfurii zburatoare cu geamuri imense, se afla pe coasta nordica a insulei Taiwan. Fost proiect rezidential in stil futurist creat pentru lumea buna din Taipei, San Zhi a ramas abandonat in urma unor accidente mortale care au avut loc unul dupa altul. Turistii il viziteaza cu fascinatie si teama, fiind considerat un loc bantuit de spiritele celor care si-au pierdut viata in timpul constructiei.
Foto: Luxury Home Living

/sanzhi_zpsf354c17a.jpg

4. INSULA HASHIMA (Gunkanjima) (Japonia)

Situata la cinci kilometri vest de orasul Nagasaki, insula Hashima – folosita ca inspiratie pentru cel mai recent film din seria James Bond, SkyFall – este supranumita “Vaporul de razboi”, pentru ca vechile blocuri abandonate lasa impresia unei imense ambarcaţiuni pregatite de lupta.
Fost centru minier gestionat de Mitsubishi Motors, insuliţa are mai putin de un kilometru patrat si a fost declarata loc interzis dupa inchiderea activitatii in 1974. Cam 5500 de locuitori traiau candva aici.
Vizitele pe insula erau ilegale iar cei care indrazneau sa se aventureze ajungeau minimum o luna la inchisoare. In prezent, insula este redeschisa publicului, iar turistii o viziteaza tocmai datorita aurei de teritoriu interzis.
Foto: Skyscrapercity

/hashima_zps815e7926.jpg

5. PRYPIAT (Ucraina)

De la fatidica zi de 26 aprilie 1986, când a avut loc accidentul de la Cernobil, orasul Prypiat, unde locuiau majoritatea angajatilor uzinei nucleare, s-a scufundat in uitare.
De la putinii turisti curajosi care s-au aventurat printre blocurile gri ale oraşului-fantoma curg periodic poze-marturie despre moartea sa lenta. Parcuri abandonate, stadioane devenite paduri, camere de bloc incremenite cu 23 de ani in urma.
Cearsafuri mototolite, farfurii uitate pe masa, carti ramase deschise la aceeaşi pagina, toate reprezinta urme ale vietii care s-a scurs candva din Prypiat.
Toti cei 44 000 de locuitori ai orasului au fost mutati intr-o alta locatie la mai putin de trei zile de la accident, iar Prypiat nu va mai putea fi locuit din cauza radiatiilor in urmatoarea suta de ani.
Foto: Slate.fr

/prypiat_zps8dd2ab1e.jpg

6. CRACO (Italia)

Se afla in regiunea italiana Basilicata, provincia Matera, iar istoria sa se întinde pe parcursul a o mie de ani.
Intre 1892 şi 1922, peste o mie din cei doua mii de locuitori au plecat catre America de Nord in căutarea unei vieti mai bune. In urma unui sir de alunecari de teren si cutremure, restul locuitorilor s-au mutat intr-o vale din apropiere, iar orasul vechi a ramas in parasire pe un varf de deal.
Foto: Sometimesinteresting

/craco_zps0d5b6e76.jpg

7. BODIE (California, SUA)

Bodie este azi unul dintre cele mai cunoscute orase-fantoma din lume. Mai sunt în picioare doar 5% din cladirile ce il formau in perioada sa de glorie – anii 1880, cand avea 10 000 de locuitori. Nascut in perioada goanei după aur, Bodie avea si doua banci, o cale ferata si o inchisoare. Din 1900, locuitorii incep sa se mute, pe masură ce aurul se depreciaza. Apoi, centrul este in buna parte distrus de un incendiu, in 1932. Acum, este loc de pelerinaj pentru turisti, in special în perioada verii
Foto si text: adevarul.ro

/bodie_zpsf34ab844.jpg

8. VAROSHA (Cipru)

In anii 1970, Varosha era una din destinatiile turistice de top din Cipru. Dar pe 15 august 1974, dupa doar doi ani de existenta a statiunii, armata turca debarca pe insula. Orasul e evacuat si apoi incercuit cu bariere si sarma ghimpata. Trupele turcesti au ramas inca acolo. Negocierile internationale nu au ajuns inca la un rezultat. In asteptarea unui deznodamant, cladirile se naruie, ferestrele cad si vegetatia începe sa creasca chiar in apartamente.
Foto si text: adevarul.ro

/varosha_zps35df9bd5.jpg

9. ORADOUR-SUR-GLANE (Franta)

Acest orasel pasnic din Limousin a fost prosper pana in 1944, cand 8000 de soldati germani l-au incercuit si au masacrat toti locuitorii, ca razbunare pentru miscarea de Rezistenta franceza si pentru debarcarea din 6 iunie. Astazi nu mai exista decat ruine si masini arse pe strazi. Nu departe, a fost construit un oras aproape identic.
Foto si text: adevarul.ro

/oradour_zps32d162fa.jpg

10 EPECUEN (Argentina)

Soarta orasului a fost groaznica. Inainte de a fi inghitit de ape, orasul era o destinatie favorita pentru cei care doreau sa faca diverse cure termale. Inundatiile fara precedent au dus la o crestere a nivelului lacului pe malul caruia fusese construit – Lago Epecuen (sarat). In 1985, apele au rupt barajul si orasul a fost inundat. Apa sarata a atins o inaltime de 10 metri. De cativa ani, nivelul apei a inceput sa scada, lasand in urma ruinele acoperite cu o mantie alba de sare.
Foto si text: adevarul.ro

/epecuen_zpsad7df1e0.jpg

11. AGDAM (Azerbaidjan)

Situat in sud-vestul Azerbaidjanului, orasul a fost locuit de 150 000 de oameni si cosntituia avanpostul azer la granita cu Nagorno-Karabah. Agdam a fost parasit în 1993, după razboiul cu Karabah (1988-1994). Populatia s-a retras in nord-estul orasului, apoi acesta a fost ocupat de armeni. Platani cu o varsta venerabila – 400 de ani – au fost taiati, padurile au fost arse. Astazi, nu mai raman decat ruinele din Agdam.
Foto si text: adevarul.ro

/agdam_zps7b71e47f.jpg

12. BELCHITE (Spania)

Orasul spaniol este cunoscut pentru ca a fost scena unor batalii importante din istoria Spaniei. Orasul a fost cucerit si pierdut pe rand, de mai multe ori, de nationalisti si de republicani. In timpul luptelor din august si septembrie 1937, orasul a fost complet distrus. Orasul a devenit monument istoric.
Foto si text: adevarul.ro

/belchite_zps0e6f4681.jpg

13. ENFIELD (SUA)

Orasul Enfield este astazi complet sub ape. In anii 1930, un enorm lac de acumulare a fost construit chiar langa oras pentru a alimenta cu apa potabila intreaga regiune si in special orasul Boston. In ciuda protestelor locuitorilor, s-a stabilit ca “rezervorul Quabbin” va fi construit langa Enfield. Pe 28 aprilie 1938, Enfield este evacuat, distrus si apoi inundat.
Foto si text: adevarul.ro

/enfield_zps50dbea6d.jpg

14. BALESTRINO (Italia)

Nimeni nu stie cand a fost construit Balestrino, dar se pare ca abatia din varful dealului si castelul dateaza din secolul XI. Balestrino a fost abandonat treptat si se banuieste ca plecarea locuitorilor din zona are legatura cu cutremurele care au distrus o parte din oras. Ultimii locuitori l-au parasit acum circa 60 de ani, tot in urma unui cutremur.
Foto si text: ziare.com

/balestrino_zpseb98753b.jpg

15. Yashima (Japonia)

Un oras cu o istorie bogata, Yashima a fost locul unei batalii celebre, care a avut loc in 1185, in timpul razboiului Gepenei. Cunoscut, de asemenea, pentru templul sau, locul a fost dezvoltat in anii ’80 ca o destinatie turistica: au fost facute investitii pentru construirea hotelurilor, magazinelor si a altor facilitati turistice, dar dintr-o data, toata lumea a realizat ca zona, din cauza privelistei cu excavatiile de roca, nu arata cum si-ar dori turistii si prin urmare totul a fost abandonat.
Foto: listverse.com

/yashima_zps6e237ad3.jpg

16. Centralia (Pennsylvania, SUA)

Acest oras a fost o alta victima a inchiderii minelor care erau principala sursa de venit a locuitorilor. Asa cum s-a intamplat si in alte cazuri, acest oras nu ar fi putut sa supravietuiasca, deoarece nu a existat nicio alta industrie in zona. Ba chiar mai rau, a existat o explozie la un depozit subteran de carbune, iar rezultatele acesteia nu s-au putut vedea multi ani la rand din cauza monoxidului de carbon din aer care oricum a inbolnavit foarte multi oameni. Astfel, locuitorii din oras, au fost mutati cand situatia a devenit insuportabila.
Foto: listverse.com

/centralia_zpsf71dacd3.jpg

17. KATOLI WORLD (Taiwan)

Katoli World a fost unul dintre cele mai de succes parcuri de distractii din zona. A fost renumit mai ales pentru rollercoasterele sale. De ce a fost abandonat? Problema a fost ca in 1999 a avut loc un cutremur foarte puternic. Mii de oameni au murit iar parcul a fost deteriorat atat de mult incat nu ar fi putut fi redeschis nici pana in ziua de astazi. S-au inchis portile pentru totdeauna.
Foto: listverse.com

/katoliworld_zpse86a56fb.jpg

18. PYRAMEDEN (Norvegia)

Pyramiden este o comunitate miniera din Norvegia, fondată de suedezi în 1910, preluata de rusi in 1927 si parasita complet in 1998. Nicio fiinta omeneasca nu mai locuieşte in cea mai nordică asezare, in care trăiau altadata 1000 de oameni. Doar ursii polari se simt ca acasa aici.
Foto: jocker12.blogspot.ro

/pyrameden_zpsd8ea3da3.jpg

19. KLOMINO (Polonia)

Oficialitatzile poloneze au incercat mult timp sa vinda comuna Klomino pentru suma de 2 milioane de euro, dar in timp, multe dintre cladiri au fost distruse sau demolate. Acesta localitate a fost reshedintza a trupelor de ocupatzie sovietica, retrase din Polonia in 1992.
Foto si text: jocker12.blogspot.ro

/klomino_zpsfe836743.jpg

20. KOWLOON (Hong Kong)

Orashul fortificat Kowloon, aflat chiar linga Hong Kong. Folosit pe vremuri de britanici pentru a proteja intreaga zona impotriva piratzilor, a fost cucerit de armata imperiala japoneza in cel de-al II-lea razboi mondial. Dupa 1945, atit britanicii cit shi chinezii au refuzat sa il ia in administrare, asha ca orashul a ramas o relicva a trecutului, cu conducere shi legi separate de “autonomul” Hong Kong. Pentru o buna perioada de timp Kowloon a cunoscut vremuri prospere, locuitorii construind adevarate labirinte deasupra nivelului marii, care in timp au fost acoperite de gunoaie. Multe dintre cladiri erau atit de inalte incit soarele nu ajungea la etajele inferioare, motiv pentru care acestea erau luminate permanent cu neoane. Acesta a fost unul dintre locurile unde autoritatzile au tolerat bordeluri, casinouri, cafenele unde se fuma opium, dealeri de cocaina, pietze unde se vindea carne de ciine sau fabrici in care minorii munceau pentru citziva banutzi pe zi. In 1993, locul a fost abandonat in urma unei decizii luate de britanici shi chinezi in egala masura, deoarece populatzia creshtea in mod incontrolabil in conditzii sanitare precare, iar anarhia atinsese cote alarmante.
Foto si text: jocker12.blogspot.ro

/kowloon_zpsf6ad8f13.jpg

21. WITTENOOM (Australia)

Pe vremurile cind mineritul era la moda, orashul Wittenoom din Australia aduna 20.000 de locuitori. Mina de azbest s-a inchis in anii ’60, din cauza ca mai mult de 1000 de muncitori au murit din cauza intoxicatziilor. Incet dar sigur, locuitorii au parasit orashul, care astazi mai aduna numai 8 suflete.
Foto si text: jocker12.blogspot.ro

/wittenoom_zpsee211512.jpg

22. TIMES BEACH (Missouri, SUA)

Times Beach din Missouri a fost una dintre cele mai mari tragediii ecologice provocate shi suferite de omenire. Cindva acest orash avea 2200 de rezidentzi, insa in perioada 1972 – 1976, din lipsa de fonduri, primaria a decis sa imprashtie reziduuri petrolifere pe toate drumurile nepavate, incercind astfel sa rezolve o problema mai veche legata de praful din localitate. Din pacate oficialitatzile orashului nu au fost informate la timp ca aceste reziduuri petrolifere, folosite in razboiul din Vietnam pentru a distruge vegetatzia, contzineau importante cantitatzi de dioxina, agent cancerigen care afecteaza grav sanatatea oamenilor. Aceasta a penetrat solul, eforturile de curatzare a zonei durind mai mult de 20 de ani, orashul fiind redeschis in 1999 ca parte a Parcului Natzional “Route 66”. Cu toate acestea, specialishtii sint de parere ca zona nu este complet curata, existind inca riscuri mari din cauza poluarii.
Foto si text: jocker12.blogspot.ro

/timesbeach_zps400a0f37.jpg

23. TYNEHAM (Anglia)

Tyneham situat pe insula Purbek din sudul Angliei a fost pur shi simplu confiscat de la populatzie in timpul celui de-al II-le razboi mondial. La acel moment, Ministerul Apararii a decis ca satul sa fie folosit ca baza militara, ulterior aici pregatindu-se trupele engleze shi americane inaintea debarcarii din Normandia. Contrar promisiunilor de a retroceda casele dupa razboi, armata a interzis populatziei sa revina, chiar daca multe familii aveau gospodarii mari sau rude inmormintate in cimitirul local. Pe usha bisericii, locuitorii au lasat un mesaj care spune:”Va rugam tratatzi biserica shi casele cu grija; noi ne-am cedat locuintzele pe care le aveam de generatzii pentru cishtigarea razboiului shi pentru libertate. Intr-o zi ne vom intoarce shi va multzumim pentru ca atzi tratat acest sat cu intzelegere.”
Foto si text: jocker12.blogspot.ro

/tyneham_zps28421be9.jpg

24. KAYAKOY (Turcia)

Orashul Kayakoy din Turcia a fost unul dintre importantele centre greceshti ale Asiei Minor, numarind nu mai putzin de 25.000 de locuitori. In 1923 orashul a fost complet evacuat, populatzia, alaturi de alte citeva milioane de greci din Turcia, fiind fortzata sa plece datorita razboiului de independentza purtat de Grecia.
Foto si text: jocker12.blogspot.ro

/kakavoy_zps50e451eb.jpg

25. HUMBERSTONE si SANTA LAURA (Chile)

Orasul a fost fondat in 1862 in jurul unei mine de nitrati din La Palma, desi denumirea de Humbersone nu a venit odata cu infiintarea sa, ci mult mai tarziu, in 1925, cand a fost botezat cu numele managerului minei, care a adus prosperitatea asezarii. Atat Humbersone, cat si Santa Laura, orasul invecinat, au profitat la maximum de perioada in care comertul cu nitrati era la mare cautare.
In vremurile lor bune, orasele se intretineau de pe urma mineritului si a centrului de procesare, foarte activ in anii ’30 si ’40. Nitratii reprezentau un ingredient esential in componenta ingrasamintelor, insa odata cu obtinerea salpetrului, unsubstitut sintetic mult mai ieftin, perioada de aur a celor doua orase a inceput sa se apropie de sfarsit.
Activitatea mineritului a alunecat pe o panta descendenta si, odata cu diminuarea cererii, Humberstone si Santa Laura au intrat intr-un lung si sigur declin. Locuitorii au inceput sa abandoneze orasele, putin cate putin, plecacand in cautarea unei vieti mai bune. Pe nesimtite aproape, orasele s-au golit. Doar trei decade au fost necesare pentru ca cele doua asezari, odata prospere si pline de viata, sa se transforme in orase-fantoma.
Acestea au ramas aproape nemiscate de cand ultimii locuitorii s-au mutat in alte orase, mai norocoase. Nisipul uscat al desertului trece cu usurinta prin scoli si teatre abandonate. Chiar si in fabrici, masinariile uzate amintesc de muncitorii care le manuiau odinioara, iar casele, mai darapanate, inca se incapataneaza sa ramana in picioare.
Insa, povestea celor doua asezari nu se opreste aici. In 1970, guvernul din Chile a declarat atat Humberstone, cat si Santa Laura, monumente nationale, iar in 2005, acestea au fost incluse in World Heritage Sites de catre UNESCO.
Foto si text: descopera.ro

/humberstone_zps27263f17.jpg

26. BEICHUAN (China)

Beichuan. In luna mai a anului 2008 autoritatile chineze au anuntat posibila mutare a orasului intr-o zona apropiata, abandonand locatia originala. Motivul nu este greu de inteles: Beichuan a fost una dintre cele mai afectate locatii de catre cutremurul care a avut loc in luna mai a anului 2008 in China. Numarul persoanelor care au cazut victime calamitatii naturale s-a ridicat la 50 000. In urma cutremurului, 80% dintre cladirile orasului au fost distruse, iar putinele care s-au incapatanat sa ramana in picioare devenisera nesigure.
Beichuan urma sa fie parasit in totalitate, deoarece costurile reamenajarii lui ar fi fost mult prea mari, prin urmare solutia optima a parut sa fie relocarea supravietuitorilor. Orasul care in urma cu mai bine de un an numara cateva zeci de mii de locuitori urmeaza sa fie transformat intr-un parc memorial, deoarece locul aflat atat de aproape de epicentrul cutremurului a ramas in continuare foarte vulnerabil.
Beichuan este unul dintre cele mai “proaspete” exemple de oras-fantoma, insa numarul lor este cu mult mai mare. Nu de fiecare data calamitatile naturale au fost cele care i-au alungat pe oameni din cuibul lor, au existat si cazuri cu mult mai ciudate, cand uitarea s-a asezat peste memoria colectiva a localnicilor. Iata o scurta trecere in revista a unora dintre cele mai cunoscute orase-fantoma.
Foto si text: descopera.ro

/beichuan_zps7be0af15.jpg

27. IMBER (Marea Britanie)

Situat in Marea Britanie, mai precis in regiunea Salisbury Plain, satul Imber este nelocuit de mai bine de 50 de ani.
In 1943, localitatea a fost evacuata chiar de armata britanica, pentru a li se permite antrenamentul militarilor americani ce se pregateau pentru debarcarea din Normandia.
Desi cei 150 de localnici din Imber au fost asigurati ca in scurt timp se vor putea intoarce la casele lor, acest moment nu a mai venit niciodata.
Turistii pot vizita satul de doua ori pe an, timp de 50 de zile- in preajma Sarbatorilor pascale si in perioada Craciunului.
In prezent, orasul fantoma serveste tot ca teren de antrenament pentru armata
Foto si text: askemen.ro

/imber_zps71189b31.jpg

28. POMPEI (Italia)

Destinul tragic al orasului Pompei este legat de anul 79 d.Hr, cand Vulcanul Vezuviu si-a aratat forta de nestavilit.
Devenit unul din cele mai importante puncte de atractie turistica, Pompei este vizitat de circa 2,5 milioane de turisti, anual.
Ruinele urbei italiene au fost descoperite intamplator in secolul al XVI-lea, in timpul unor sapaturi, dar explorarile continua si in momentul de fata.
Cladirile aproape intacte, picturile murale, mozaicurile colorate si formele pietrificate de oameni sunt numai cateva din imaginile care atrag ca un magnet turistii.
Foto si text: askmen.ro

/pompei_zps64238326.jpg

Surse: AICI, AICI, AICI, AICI si AICI

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.