Prea frumoasa #oradeanoastra !

| 5 Comments

Duminica mi-am alocat o zi libera pentru a face pe turistul prin orasul meu natal si de suflet Oradea. Am fost impreuna cu niste bloggeri, mai precis Ioana Stef, Flavius Bunoiu, Designerul, Ursut, Bogdan Pater, Oradeanul, Lilisor, TheFua, Dan Marius si alti oameni care au vrut sa cunoasca Oradea mai bine. Trebuie sa-i multumim lui Flavius Bunoiu, de la Casa de Cultura a Municipiului pentru initiativa.

Eu unul am crezut ca imi cunosc orasul natal, dar m-am inselat. Am aflat niste chestii destul de interesante si sper sa mai repetam experienta cat de curand.

Ne-am intalnit la 9:30 dimineata la fostul Muzeu al Tarii Crisurilor (Palat Baroc), care se afla acum in posesia Episcopiei Romano Catolice. Din pacate n-am putut sa vedem cladirea pentru ca nu ne-au lasat sa intram. Numai ei stiu motivul. Am inceput cu marele Complex Baroc format din Palatul Baroc, Basilica Sfantul Laszlo si Sirul Canonicilor. In Basilica am intrat pentru prima oara desi locuiesc in Oradea de cand m-am nascut. Am aflat ca Basilica contine marmura de Carrara si Vascau, Sirul Canonicilor include 10 cladiri, care au fost construite in 100 de ani, iar Palatul Baroc are 100 de incaperi si 365 de ferestre.

Mai apoi am mers prin Parcul Petofi dupa care am vizitat Spitaul Stationar, care a fost construit in 1806 din donatii publice. Vis-a-vis de el se afla Palatul Finantelor Publice, care a fost construit de arhitectul Kalman Rimanaczy Sr. Acum este Policlinica in renovare.

Dupa aceste minunate cladiri a urmat bine cunoscuta strada pietonala Corso, care mie de altfel nu-mi place cum a fost aranjata. Imi placeau foarte mult semicercurile de acum cativa ani, dar asta este acuma. Am vizitat Palatul Apollo, Palatul Moskovits, ambele construite de Kalman Rimanaczy Sr, Casa Bartsch, Hotelul Parc, care a fost construit de Emil si Gyula Weislovich in 1903, Manastirea Ursulinelor, Palatul Rimanoczy Kalman Sr, Palatul Rimanoczy Kalman Jr, Palatul Stern si Casa Ady Endre.

Pe centru am mai vizitat Biserica Baratok, claustrul Franciscan, Manastirea si capela mizericordienilor, Palatul Venetian, Casa Poynar, Casa comitatului, Palatul Sztarill (azi Astoria), Hotel Transilvania, Palatul Levay, Bazarul, care cica va fi transformat intr-o cafenea sau poate o galerie de arta, fostul Restaurant Gradina de vara, Teatrul de Stat proaspat amenajat, Casa de Cultura a Municipiului dupa care am ajuns si la Primarie. Mi-a placut foarte mult interiorul teatrului, dar tot nu inteleg de ce le-a trebuit cinci ani de zile.

Aici am urcat in turnul recent amenajat si am facut cateva poze superbe pentru #oradeanoastra. Am vizitat si Biserica Sfantul Ladislau, Complexul Vulturul Negru, Episcopia Greco Catolica (fosta Biblioteca Judeteana), Casa Deutsch, celelalt Palat Moskovits din Pta Unirii, Palatul Ullmann, Hala comerciala, azi Facultatea de medicina si Tribunalul.

Pozele la rezolutie mare o sa le gasiti de azi seara pe Oradea Best Photo

5 Comments

  1. Pingback: O plimbare prin #OradeaNoastră | The Frowned Upon Area

  2. Pingback: Prin #OradeaNoastra - link-uri, poze si video | Cristi Ursut

  3. Pingback: Prin Oradea | Bogdan Pater

  4. Pingback: #OradeaNoastră – un proiect de succes | aNDRIIpOPA's blog

  5. Pingback: #OradeaNoastra alergică » RBoy BLOG

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.