De ce s-ar uni Sanmartin cu Oradea ?

| 2 Comments

Joi, 20 februarie a fost la Primaria Oradea o conferinta de presa, prin care se spunea ca Oradea ar vrea sa se uneasca cu Sanmartin, ca Sanmartin sa faca parte din Oradea.

Iata ce-a declarat primarul Oradiei:

Consideram ca vom putea dezvolta mult mai rapid si mult mai bine orasul Oradea si judetul Bihoriîn competitia pe care o avem atat in interiorul Romaniei, dar si in afara granitelor Romaniei, pentru a aduce prosperitate pentru locuitorii din aceasta regiune. Vrem sa punem in valoare resursa de apa geotermala, deci turismul balnear din Sinmartin, 1 Mai si Baile Felix si ceea ce inseamna arhitectura acestui oras si sa potentam acest mix de turism in asa fel incat, in anii urmatori, sa crestem facilitatile de turism din Oradea si Sinmartin, sa avem o dezvoltare si pe acest domeniu mult mai importanta decat am avut pana acum. Iar in final sa ajungem sa fim recunoscuti drept capitala turismului balnear romanesc, atat pentru turistii din Romania cât si pentru turistii care vin din afara tarii, a declarat primarul Ilie Bolojan

Iata ce-a declarat primarul comunei Samartin:

Am incredere in acest proiect si ma gandesc la binele locuitorilor din Sanmartin, care impreuna cu locuitorii municipiului Oradea vor progresa. Un avantaj pentru comuna il reprezinta faptul ca va avea un acces mai bun in atragerea fondurilor europene, cu prioritate in dezvoltarea turismului, iar Baile 1 Mai si Baile Felix vor ramane statiuni balneoclimaterice in cadrul muncipiului Oradea, cu sanse mai bune de a se materializa si planul aquaparkului din Baile Felix, a mentionat primarul Lucian Popus

Eu sunt de parere, ca e ok sa ramana asa cum e acuma. Ei nu cred ca ar face asta, daca nu ar avea un interes, al lor, mai ales, ca cei doi sunt din partide politice “inamice”. Eu zic, ca ne putem dezvolta ca judet, asa cum suntem. Cica pana in 2012 si Santandrei si Nojorid vor fi propuse pentru fuziune. Chestiile astea duc la disparitia satelor/comune si la aparitia taxelor mai mari in acele sate/comune.

Cica in curand va avea loc un referendum, unde locuitorii comunei Sanmartin isi vor exprima parerea, despre acest lucru. Sper sa nu fie de-acord. Si o intrebare. De ce ar trebui sa fim in competitie cu celelalte orase? Noi trebuie sa ne dezvoltam, ca tara, nu sa fim in competitie. Trebuie sa ne bucuram pentru orice dezvoltare, de la noi din tara si s-o facem cu placere, nu ca sa nu fim mai prosti, ca altii.

Ca sa nu spun mai multe si sa nu ziceti, ca vorbesc prostii, va las pe voi sa-mi spuneti, frumos si cu argumente, de ce ar trebui sau nu ar trebui sa fuzioneze Sanmartin cu Oradea.

/sanmartinoradea2014_zpsb4226a2c.jpg
Popus si Bolojan

poza oradea.ro

via

2 Comments

 1. competitie intre orase exista pt atragerea de finante ( prin turism, parcuri industriale, etc ). De ex in Arad unde exista un parc ind bine dezvoltat media salariala este mai mare decat in Oradea.
  Unirea e buna daca acest potential turistic ar aduce un plus pt toti oradenii. Nu e vb de judet aici.Daca nu se realizeaza aceasta oportunitate atunci totul e inutil.
  De ex faptul ca exista o statiune ( chiar daca dezv prost in ultimii 20 de ani ) ar putea aduce un plus si partii de servicii din Oradea ( cinema, gradina zoo, restaurante, cetate , etc ) prin o buna organizare.
  Acum cu intereseul lor chiar daca sut rivali politicnumai tu stii ce ai vrut sa zici.

  E adev ca vor creste taxele. Dar trebuie sa stii ca de ex pt utilitati in Nojorid si restul satelor oricum acestea ar fi crescut si fara fuziune.

 2. Eu stau in Sanmartin, personal nu vreau aceasta unire, economic este o posibila treapta pe plan economic care “cred eu ” o sa ridice nivelul de trai in zona, bineinteles cu investii si proiecte bine plasate, desi inca nu am vazut publicat nicaieri intentiile si beneficiile care ar putea rezulta din aceasta absorptie a sanmartinului. Se stie ca Oadea mai are vreo 80 Ha care in viitorul apropiat va si cumparat de investitori dupa care va intra in STOP nemaiavand paman in zonele industriale pt viitori investitori.

  Aceasta fuziune ar aduce noi terenuri din patrimoniul primariei Sanmartin cat si din sectorul privat, un exemplu concret fiind New York care la fel a evoluat in decursul zecilor de ani de dezvoltare si absorptie de localitati limitrofe orasului, care mai tarziu au devenit cartiere ale orasului.Este adevarat ca suntem inca departe de America si economic si ca si mod de gandire, dar toate au un inceput, si tot atat de adevarat este ca avem o gramada de spatiu in mijlocul orasului care sau sunt balarii sau sunt case surpate si lasate on paragona, sunt sigur ca si acolo se poate face ceva. Exista si posibilitate ca pe fondul alegerilor ce vor urma , fiecare isi asterne perina pe care speea ca va poposi dupa alegeri fara batai de cap. Este trist ca Felix fiind statiune nr1 balneara din Romania sa nu aiba un drum de acces , actualul fiind ultima data in RC prin 82-84 cand eu eram scolar in clasa 2.Discuam odata cu viceprimarul primariei Sanmartin care se plangea cat are de plata primarie pt iluminatul stradal, dar nu au fost facute nici un demers sau proiect pt modernizarea sistemului de iluminat cu proiectoare LED pe bani europeni unde consumul ar fi de 10% din actualul cu o durata de viata mult mai mare si costuri de intretinere inzecit mai mici. Adevarul ca nu avem oameni capabili s(au nemotivati) pt a face ceva in folosul comunitatii din care fac parte. Poate aceasta fuziune va rezolva cateva din aceste probleme sau, poate va conta in lupta fiecarui Oras pt acei bani care se intorc din Pib in functie de nr de locuitori sau Km patrati. Scuze erorile de scriere si editare iPhone.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.