O sa plangem noi dupa tarani cat de curand !

| 1 Comment

Sa ne intelegem prima data, pentru mine taranii sunt locuitorii satelor, nu prostii. Stiti bine ca multi locuitori ai satelor romanesti fac pasul la oras, iar satele sunt din ce in ce mai pustii. Generatiile actuale de tarani adevarati or sa moara in 5-10 ani de zile, maxim. Am observat ca incepem sa nu mai dam doi bani pe tarani, dar o sa plangem peste cateva zeci de ani dupa ei. Tinerii de la sate nu sunt tarani adevarati, prin tarani adevarati ma refeream la taranii aia de 60-70 de ani, care traiesc de cand se stiu la tara, care merg pe camp desculti, ca si cum mergem noi incaltati pe asfalt samd.

De ce zic eu ca o sa plangem dupa ei? Pentru ca n-o sa mai aiba cine sa ne faca mancare adevarata, care e si buna si naturala. Si acum mancam mancare buna, dar nu mai e naturala, ne e mai comod sa mergem sa luam ingrediente de la supermarket, produse cine stie unde, cine stie in ce conditii si cine stie din ce.

N-o sa mai aiba cine ne lucra pamanturile. De fapt, acuma nu are cine sa ne lucreze pamanturile, dapoi in viitor. Taranii aum imbatranit, iar orasenii si tinerii de la sate sunt prea comozi, ca sa lucreze pamanturile stramosilor sau sa-si inceapa o afacere in domeniul asta. Foarte multi tineri de la sate pleaca la oras, dar nu se mai intorc sa dea o mana de-ajutor. Din cate am inteles, cam 60-70% din terenurile agricole din Romania sunt nelucrate. Acesti oameni ar trebui obligati sa faca ceva cu pamanturile lor, ori sa le lucreze, ori sa le dea in arenda, pentru ca acele pamanturi se strica in timp. Sau amendati, daca nu fac nimic, dupa un timp, dupa ce li se comunica. Taranii adevarati isi lucreaza pamanturile si aici vi-i dau exemplu pe bunicii mei, care n-o duc extraordinar financiar si cu sanatatea, dar isi lucreaza pamanturile in fiecare an, cu greu, dar si le lucreaza. Si veti fi uimiti sa aflati, ca sunt multi oameni, care prefera sa tina nelucrate pamanturile, decat sa le dea in arenda sau sa le lucreze.

N-o sa mai avem unde ne retrage la aer curat. Orasele incep sa se extinda, tehnologia evolueaza, iar satele vor disparea. Eu sper ca macar noi romanii sa ne desteptam si sa avem grija de tarani si de pamanturile noastre, cat le mai avem, desi nu prea cred. Multi zic ca satele ar trebui sa “moara”, pentru ca nu mai dau randament. De ce nu mai dau randament? Pentru ca n-am avut grija de ele, pentru ca ne-am batut joc si am profitat de tarani, pentru ca statul nu i-a ajutat deloc, pentru ca lanturile de magazine din Romania aduc din afara produse, pentru ca li se ofera o cantitate mare, la un pret bun si pe langa si un comision maricel samd. De ce candva Romania era considerata granarul Europei? Suntem niste fraieri, dar faza trista e ca mai si semnalizam.

Si ca un exemplu de lucru facut de taran. Am mancat ieri placinte facute de bunica-mea, de la Copacel. Sunt geniale! Nu le-as da nici pe toate mancarurile facute de bucatari priceputi ca si Jamie Olver samd.

/placintacopacel_zpsb1d41a19.jpg

One Comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.