Manager sau lider ?

| 1 Comment

Acum ceva timp am citit pe un blog o discutie, in care unul dintre comentatori ii zicea acelui blogger ca locul lui e intr-o companie multi nationala ca manager angajat. Si eu lucrez intr-o multi nationala ca si consultant vanzari si va spun ca nu e chiar ok sa fiti manageri chiar daca cica aveti anumite calitati. Si de aceea eu am refuzat de doua ori acest post, binenteles intr-o multi nationala. Ca si consultant vanzari eu sunt liber sa-mi fac treaba cum vreau, cand vreau si cu cine vreau atata timp cat imi fac target-ul. Singurele obligatii ale mele e sa trimit un raport saptamanal si sa-mi fac target-ul. In schimb obligatia manager-ului nostru e sa trimita zeci de rapoarte saptamanale, sa mearga la sedinte cand i se scoala directorului general si sa aibe grija ca noi sa ne facem treaba. Deci daca noi nu ne facem treaba, la el/ea in cap se sparg toate oalele. Si atunci de ce sa accept aceste responsabilitati? Pentru cateva milioane in plus la salar si un comision mai mic? Pentru toate bataile de cap? Da, recunosc ca sunt si top manageri care castiga bani seriosi, dar o fac in detrimentul banilor si a sanatatii. 25 de ore din 24 sunt in delegatii si vin acasa doar cand copiii termina liceul. Ca si manager voi sunteti la cheremul directorului general/patronului si va “supuneti” sub-alternii (jumatate lingai). Rareori se intampla ca managerii sa fie prieteni cu consultantii/referentii. De ce? Pentru ca la o multi nationala nu va invata niciodata cum sa fiti colegi buni, nu va invata cum sa deveniti mai buni oameni samd. Pe patroni nu-i intereseaza cum va faceti treaba ci cifrele. Recunosc ca sunt si manageri cu adevarat buni, dar acestia in timp isi vor da seama ca locul lor nu e la o multi nationala si-si vor incepe propria afacere. Munca va fi bine executata, dar in ce directie? Rolul managerului e de a executa perfect sarcinile impuse de directorul general/patron.

In schimb, cand vine vorba de lider se schimba treaba. Liderii nu devin peste noapte manageri, pentru ca si-au lins sefii bine la fundulet sau pentru ca a plecat fostul manager ci pentru ca oamenii din jurul lui il respecta, pentru ca a realizat cu adevarat ceva in viata si pentru ca o sa-i invete si pe ei cum a facut acele lucruri. Liderii isi ajuta aproape non stop oamenii/colaboratorii, pe cand managerii si-i mai si barfesc. Managerii au trei facultati profesionale, pe cand liderii au si o facultate a vietii. Plus ca majoritatea liderilor nu sunt angajati, ci niste oameni liberi ceea ce inseamna foarte mult pentru oamenii lui.

Eu aleg si lider, dar si manager pentru ca o viata de succes necesita lider launtric matur, de un manager interior competent (aici ma refer la un bun strateg) si de un muncitor sarguincos. Liderul vede o viziune, un tel, iar managerul vede drumul pana la acel tel. Liderul stabileste o directie, iar managerul stragia. Liderul este intotdeauna un manager, dar managerul nu este intotdeauana un lider. Aici intervine problema. Liderii sunt respectati, dar managerii in cele mai multe cazuri nu. Liderii au teluri scrise zi de zi pe cand managerii nu prea stiu ce inseamna acest termen. Degeaba l-au auzit pe la sedinte pentru ca acest termen inseamna altceva pentru ei. Telul unui manager este acel target, care ii aduce profit patronului si-i indeplinesc lui toate telurile. Invatati sa fiti manageri buni, dar in acelasi timp invatati sa fiti lideri. Credeti-ma ca o sa aveti de castigat foarte mult.

Si acum ca o paranteza vreau sa zic si cate ceva de termenul blogger. Un blogger poate fi si un lider, dar si un manager. Putini sunt lideri si putini sunt si manageri. Un blogger are avantajul ca poate fi si un lider (om liber) si un manager (bun strateg) si binenteles, si un blogger.

Va doresc sa fiti in primul rand oameni, sa lasati ego-ul jos cand trebuie si sa ajungeti lideri adevarati. Toti sunteti capabili sa va realizati toate visele (si in Romania), doar ca nu vi s-a spus niciodata acest lucru, ca n-ati fost invatati sa credeti in voi. Ati trait intr-o lume negativa si vi-a fost atrasa atentia de la gandirea pozitiva, care este cel mai important lucru. Gandirea pozitiva poate potoli stresul in mare masura. Se poate, chiar ca se poate, binenteles ca se poate!

In incheiere termin cu un citat superb: Dream, Believe, Achieve! (pentru cine nu intelege, viseaza, crede in visul tau si realizeaza-l!)


One Comment

  1. poti fi lider in diverse contexte fara a trebui sa fii si manager

    dar daca esti un manager fara a fi si lider, better not ;)

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.