Amsterdam si Berlin, orasele model !

| 4 Comments

Am vazut zilele trecute niste filmulete despre doua capitale din Europa, Berlin, capitala Germaniei si Amstedarm, capitala Olandei. Amsterdam este cunoscut ca si capitala europeana a bicicletelor. In acest oras s-au rezolvat de ceva timp problemele in trafic. Ganditi-va ca e unul dintre cele mai bogate orase ale Europei si oamenii merg cu bicicletele. Nu trebuie sa va ganditi la bicicleta ca la un accesoriu al saraciei ci pur si simplu o chestiune de traditie si mandrie. Municipalitatea a impus soferilor restrictii majore in trafic, preturi uriase la parcare si amenzi foarte mari. Chiar si oamenii de afaceri si primul ministru au adoptat acest stil astfel incat in cativa ani orasul a devenit un oras placut si vizitat de multi turisti. Ca sa nu incomodeze traficul, santierele incep dinspre apa. Autostrada si metro-ul vor merge pe sub apa. De-a dreptul incredibil.

Get the Flash Player to see the wordTube Media Player.

Despre nemti nu mai vorbesc. Berlin este capitala europeana cu cea mai buna retea de transport in comun din toata Europa. Reteaua de transport in comun a Berlinului pune zilnic in miscare 3 mil de pasageri. Un tramvai din doua are rampa pentru carucioare, iar statiile sunt gandite astfel incat sa nu urci trepte. La metrou este si mai simplu, pentru ca cele mai multe statii au lifturi de la nivelul strazii. Nemtii isi lasa masinile in parcarile din capetele orasului ca sa mearga cu metroul sau cu tramvaiul. Doar o familie din doua detine o masina in Berlin iar numarul lor scade pe zi ce trece. Cand o sa fie si la noi asa ceva?

Get the Flash Player to see the wordTube Media Player.

In Bucuresti traiesc 9000 de locuitori pe km patrat (aprox 2 mil), aproape de trei ori mai mult decat au Berlin-ul, Budapesta sau Viena. De ex sa luam Viena. In acest oras traiesc in jur de 1 mil 600 si e mult mai mare ca si Bucuresti-ul. In Bucuresti sunt aprox 1 mil 200 de masini din care 900 000 circula in fiecare zi iar numarul lor creste in fiecare an, pe aceeasi infrastructura de 20 de ani. 30% dintre soferi mai folosesc benzina cu plumb, care este interzisa de un deceniu in UE. Mii de santiere sunt incepute de ani de zile in orasele din Romania si nici pana in ziua de azi nu sunt terminate. Centuri nu exista, padurile sunt defrisate, s-au pierdut milioane de mp de parcuri samd. In loc sa plantam copaci transformam parcurile in teresa si mall-uri. E vaisamar de noi romanii. Chiar nu meritam lucruri care se fac in alte tari, cum am dat ex mai sus? La cate bogatii avem am putea fi printre primele tari din lume daca am sti sa ne folosim de ele. Conducatorii nostri, daca ar fi destepti, ar putea fura mult mai mult. Daca ar ridica nivelul de trai al romanilor, daca ar creste productivitatea fabricilor de la noi samd, toti ar ramane uimiti de Romania. Problema e ca nu vor si se plafoneaza la cat fura acuma si se gandesc cum sa-si umple buzunarul lor, fara sa-si dea seama ca ar putea face ambele lucruri deodata. Asta dovedeste lipsa de caracter si lenea mai marilor nostri conducatori. Daca continuam asa nu stiu unde vom ajunge. Penibil.

4 Comments

  1. Pingback: Autostrada?.. Ia-o de unde nu-i ! at Dani’s Corner

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.