Despre ACTA, SOPA, Google si libertatea pe internet !

| 2 Comments

Atata tam tam s-a facut prin presa si pe bloguri despre aceste probleme ca nu puteam sa nu zic si eu ceva despre ele.

In primul rand sa lamurim ce sunt ACTA si SOPA. ACTA inseamna Acordul de Lupta Impotriva Contrafacerilor si este o varianta europeana a legii americane SOPA (Stop Piracy Act), care este si un pic mai dura pentru ca prevede masuri drastice pentru cei care incalca drepturile de autor. ACTA nu vizeaza doar internetul ci si produsele ce pot fi copiate gen medicamentele si tot felul de produse ieftine.

Sa o luam cu inceputul, si anume cu internetul si continutul protejat. De exemplu daca vreti sa descarcati un film, providerul de internet, la noi RDS sau Romtelecom sau UPC va detecta acest lucru si va transmite o informatie celui care detine acel film. Cica veti fi instiintati si daca nu il stergeti atunci providerul va va bloca internetul. Sau de ex daca faceti o poza la cineva pe strada si o puneti pe blog sau pe ceva site, acea persoana poate sa ceara sa i se scoata acea poza. Daca nu, probabil ca site-ul va fi cazut. Mie unul nu mi se pare normal sa se faca acest lucru pentru ca nu noi suntem de vina ca putem descarca filmele, muzica sau jocurile sau orice altceva de pe internet. De ce casele de productie nu-si asigura o protectie mai mare? Pentru ca in ziua de astazi se poate orice. De fapt, vorbesc prostii, eu sunt sigur ca acele case de productii pun la dispozitie materialele ca sa ajunga pe siteuri. Eu sunt sigur ca cinemaurile lasa intentionat oamenii sa filmeze, binenteles doar pe cativa ca sa ajunga pe internet filmul. La fel si cu muzica si cu jocurile. Totul e controlat, iar cu acest ACTA vor sa ne loveasca si din celalalta parte. Mi se pare ca in Elvetia, care nu apartine de UE si ma bucur de asta este o lege prin care te lasa sa downloadezi un film, dar nu te lasa “sa-l vinzi” mai departe, sa-ti faci trafic de pe urma lui. Asta o inteleg si e ok. De ce nu se poate asa si la noi?

N-am inteles si n-o sa inteleg de ce nu s-a dezbatut public inainte sa se “voteze” o astfel de lege. Trebuia intrebati expertii, oamenii care se pricep la asa ceva si chiar si oamenii care doar folosesc internetul din cand in cand. Sunt sigur ca impreuna am fi gasit o solutie buna pentru ambele parti. Si asa era toata lumea multumita. Chiar si Kader Arif, raportorul Parlamentului European pentru ACTA si-a dat demisia zilele trecute acuzandu-i pe cei care au initiat procedura de abuz. Ma mira faptul ca Romania a semnat acest acord si tind sa cred ca cei care sunt in Ministerul de TeleComunicatie sunt niste incompetenti. Deocamdata nu a fost aprobat de Parlamentul European si ma bucura. Macar atat. AICI aveti discutia lui Arhi cu Ministrul TeleComunicatiei, Valerian Vreme.

In concluzie, eu zic ca daca toti am fi uniti si am pune sursele de unde luam anumite lucruri, eu zic ca aceia n-ar avea de ce sa supere. Da, sunt si idioti care intrec masura cu piratatul, dar nu vad de ce sa suferim toti pentru aceia. Noi suntem de vina ca nu suntem uniti. De aceea din toate partile suntem loviti.

Oricum, hackerii de la Anonymus n-o sa-i lase daca mai marii semneaza actul. Asa cum in SUA au renuntat la SOPA dupa ce le-au cazut site-urile Universal Music sau FBI, asa si europenii o sa renunte, binenteles daca se semneaza. Au mai scris si spus frumos Mircea Badea si Bogdan Manolea.

Iar de faza cu Google si cu stocarea datelor, se stia din totdeauana ca ei stocheaza tot prin mail-uri, platformele Android, conturile diferitelor aplicatii si tehnologii de la ei, la fel ca si cum providerii de retele mobile stocheaza toate informatiile prin retele, telefoane. Cel mai bun remediu e sa ne cenzuram, iar lucrurile cu adevarat importante sa le facem si sa le vorbim personal. Si stati linistit ca toate companiile mari fac acest lucru nu doar Google. Nu faceti exceptii doar ca va place mai mult de o companie si de celelalte mai putin.

2 Comments

  1. Chestia asta o sa ii afecteze si pe gigantii astia media gen Google. Legea asta nu va fi niciodata semnata. Asa cum au picat site-urile .gov din SUA, asa vor pica si site-urile din Europa si chiar Romania daca va fi cazul. Totusi, probabil nu va fi cazul.

    Anonymous e peste tot si ii cuprinde pe toti cei care vor sa lupte impotriva unor ideologii frustrate.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.